Trasa Valdštejnovy desítky? Pestrá cesta plná architektury i přírodních scenérií

Závod Valdštejnova desítka 2024 je již za necelý měsíc a je nejvyšší čas si detailně představit trasu letošního závodu. Tento závod, který se stává každoročním vrcholem sportovního kalendáře v Chebu, přitahuje běžce nejen z našeho města, České republiky ale i z dalších zemí Evropy. Celé zázemí závodu bude situováno na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, které je hlavním náměstím v Chebu. Toto historické místo s úchvatnou architekturou a živým společenským životem poskytne účastníkům i divákům nezapomenutelnou atmosféru.

Startovní koridor bude umístěn přímo před budovou radnice. Když se ozve startovní výstřel, běžci na obě tratě (5 i 10 km) se vydají po kočičích hlavách do Jateční a Dlouhé ulice. Tyto typické dlážděné ulice dodávají závodu jedinečný kolorit a zároveň představují první výzvu pro běžce, kteří musí pečlivě volit svou stopu.

Z Dlouhé ulice běžci zamíří kolem krásné budovy Galerie G4 na imponující Františkánské náměstí. Toto náměstí je domovem kostela sv. Kláry a Františkánského kláštera, což jsou další perly chebské architektury. Kolem budovy okresního archivu se běžci dostanou do ulice Obrněné brigády. Tady budou mít možnost zahlédnout budovu Západočeského divadla, kde se pravidelně konají skvělá představení.

Po přibližně 200 metrech se běžci dostanou do nejzelenější části trasy, která je provede celým sportovně rekreačním areálem Krajinka. Tento úsek je mezi běžci velmi oblíbený díky svému příjemnému prostředí a možnosti na chvíli se osvěžit chladivým větrem od řeky a využít stínu zeleně. V hradebním příkopu po zpevněné písčité ploše doběhnou ke schodišti, které jim poskytne krátký, ale intenzivní sestup. Toto schodiště není nikterak dlouhé, ale přesto může být pro některé běžce prvním testem jejich formy.

Po zdolání schodiště se běžci dostanou do tzv. Španělské zahrady, která je dalším malebným koutem města. Od dřevěné lávky je čeká delší úsek po asfaltové cestě, která je zavede až na samotnou hráz přehradní nádrže Skalka. Tento úsek je jedním z nejmalebnějších na celé trase, s nádhernými výhledy na vodní plochu a okolní přírodu. Za hrází na běžce čeká osvěžovací stanice, kde si mohou doplnit energii a hydrataci.

Poté se běžci dostanou na ikonický zlatý ovál místního atletického stadionu Jacka Přibáně. Tento stadion je pýchou města a poskytuje nádherný výhled na chebský hrad. Nezvykle v protisměru si po tartanovém okruhu zakrouží a po vyběhnutí je opět čeká asfaltová cesta až na dřevěnou lávku, která je další dominantou pod chebskou falcí. Tento vizuálně atraktivní, což běžcům poskytuje motivaci pokračovat.

Chebský hrad běžci uvidí nejen z oválu, ale také v úseku ulice Mlýnská. Zde se nachází nejsložitější část trati, kdy běžci musí překonat převýšení 21 metrů na vzdálenosti 200 metrů. Tento úsek je pravděpodobně největší výzvou celého závodu a vyžaduje pevnou vůli a dobrou kondici. Úzkou uličkou se pak dostanou do ulice Jakubská a kolem budovy bývalé pošty na náměstí.

Běžci na 5 km čeká jedno kolo, zatímco běžci s trasou na 10 km čekají dvě kola. Tento systém umožňuje všem účastníkům přizpůsobit si závod svým schopnostem a preferencím. Bez ohledu na zvolenou trať však každý běžec zažije úžasnou kombinaci historických památek, přírodních scenérií a sportovního nadšení, která činí Valdštejnovu desítku nezapomenutelnou událostí.

Loading